הכנת הבית למערכת קולנוע ביתי

גילוי נאות: בביתי אין רמקולים אחוריים למערכת הקולנוע הביתי וגם אין רמקולים למרפסת סלון.

 

כן, אני יודע שזה מזעזע ואפילו גובל באי שפיות מוחלטת, אבל אשתי היקרה הבהירה לי באופן חד משמעי שהיא לא מוכנה ש"ירוצו חוטים" על הקירות או על הפנלים או בתוך תעלות חיצוניות אצלנו בסלון. כיוון שאני מכבד את דעתה (אני צריך מקום לישון, בכל זאת) ננסה להבין את הסיבה לטעות הפשוטה הזו: חוסר תכנון מראש, בזמן הנכון. כשרכשנו את הבית ביצענו בו שינוים במיקום נקודות חשמל במטבח ובחדרים השונים, אבל פרח מזיכרוני עניין התעלות לרמקולים אחוריים, מה גם שזה לא היה בעדיפות עליונה בזמן ההוא- כל התקציב שהיה כבר מוצה ואף יותר מזה.

בראיה לאחור, אילו היינו משלמים את כמה מאות השקלים ( הרי בזה מדובר בסה"כ)  עבור צינור נוסף בתוך הקיר או מתחת לרצפה, המחבר את מקום הטלוויזיה לקיר האחורי ואחד החוצה למרפסת, היינו משפרים את איכות חווית הצפייה שלנו, ולא הייתי צריך להתחיל את הקפה/עיתון של שבת עם שירי זמרים שהבת שלי שומעת בסלון, אלא עם מוסיקה שאני בוחר.

לאלה מאיתנו שלא מעוניינים ברמקולים גדולים ובולטים בסלון או בחדר הקולנוע הביתי, אבל עדיין רוצים איכות צליל מעולה ישנם היום פתרונות מעולים לכל תקציב, בזכות טכנולוגיה מתקדמת ביצור רמקולים נסתרים בתוך הקירות. רמקולים שקועים בתוך הקיר או התקרה ששימשו עד לפני מספר שנים בעיקר לצורך מוסיקת רקע של קניונים בעלי גוון צליל חלול ודלוח, השתפרו פלאים, עד כדי כך שאפילו המדקדקים נאלצים להודות שבמערכת בנויה ומתוכננת היטב לא ניתן להבחין בהבדלים באיכות הקול.

היצרנים המובילים משקיעים הרבה בתכנון רמקולים שקועים בקירות, מתוך הבנה שזהו העתיד של מרבית מערכות הקולנוע הביתי. יש קורלציה מוחלטת בין סדרה של רמקולים רגילים ובין סדרה של רמקולים שקועים מבחינת המרכיבים. רמקולים שקועים מיוצרים תוך מחשבה על עיצוב וניצול מקום. יש דגמים רבים, המוגדרים בשפה המקצועית LCR – רמקול שיכול לשמש גם כסנטר וגם כרמקול ימני או שמאלי בתוך הקיר או בתוך התקרה. כיוון שמדובר באילוצים של עיצוב החדר, מרבית הרמקולים בנוים עם אלמנטים שניתנים לכיוון וגם מערכות אלקטרוניות לשליטה על הצליל. כמובן שניתן לשלב בין רמקולים שקועים לבין רמקולים רגילים מאותו יצרן, תוך שמירה על טונאליות אחידה וגוון צליל זהה.

חברות מעולות כגון: Klipsch, Focal, Speakercraft, Livewall,  Emphasys, Monitor Audio ואחרות, המייצרות רמקולים, מציעות סדרות מגוונות של רמקולים בתוך הקיר והתקרה.


אם כן, הפתרון הטכנולוגי קיים אבל מצריך תכנון בזמן הנכון.


ניתן לקנות מראש "קופסאות ביטון" הן לרמקולים בקירות והן לרמקולים בתקרה, ולמקם בשלב הבנייה או השיפוץ של הבית, ממש כמו מיקום קופסאות  חשמל או מפסקים. המיקום הנכון של הרמקולים נדון כבר בכתבה קודמת. לאחר הבנייה נשאר רק לרכוש את הרמקולים עצמם ולשתול בתוך הקופסאות.

את הגריל, שמגיע בד"כ בצבע לבן, ניתן להזמין צבוע בכל צבע שאתם רוצים וישנם אפילו גרילים שניתן להזמין עם הדפס או תמונה! גם בעניין הגודל מצאו פתרונות וישנם רמקולים מלבניים ועגולים בגדלים שונים כך שכל אחד יכול להתאים את הרמקולים לעיצוב הכללי של החדר. כמובן שניתן להתקין את הרמקולים גם בקירות גבס. היצרנים הטובים מקפידים שלא לחרוג מעומק התקנה של 9 ס"מ, כאשר הרמקול פתוח בחלקו האחורי. חלקם אפילו מצליחים להגיע לעומק התקנה של 10 ס"מ בלבד כולל קופסת תהודה אחורית אינטגרלית.

אי אפשר לסיים בלי מילה על הכבלים לרמקולים: יש הרבה אמונות טפלות בתחום הזה ורובן לא מעוגן במציאות. כבל רמקולים טוב שעשוי מנחושת – זה כל מה שצריך על מנת לחבר רמקולים אחוריים. עלות הכבלים מהסוגים הטובים ביותר להשחלות כגון AudioQuest היא פחות מעשרים ₪ למטר. קוטר הכבל נקבע בהתאם לסוג הרמקול וההספק לרוב 16AWG. אם מתקינים קופסאות ביטון – הכי פשוט גם להשחיל  את החוטים לרמקולים בשלב שבו משחילים את חוטי החשמל.

חשוב לזכור שלא להעביר כבל רמקולים וחוטי חשמל באותו הצינור, אפשר להעביר כבלי תקשורת/טלפון ורמקולים ביחד. ישנם אדריכלים ומעצבי פנים שאינם מודעים לאפשרויות הללו ולכן רצוי לוודא שהם משתפים פעולה עם בעלי מקצוע מתחום הסאונד על מנת להמנע מטעות בשלב התכנון.

לסיום יש פתגם שאומר: "שבע פעמים תמדוד לפני שפעם אחת תגזור". הדבר נכון שבעתיים לגבי תכנון מוקדם של מערכת קולנוע ביתי: הרי אנו עומדים לבלות שעות אין ספור בתוך הבית, בצפייה בסרטים ובהאזנה למוסיקה, שווה להקדיש מעט זמן לתכנון על מנת שכל השעות האלו יהיו מהנות.

לשאלות ( כל שאלה תקבל התייחסות):  alex@shigidar.com