מדוע רמקולים נשרפים?
באופן כללי הסיבה העיקרית לכך שיצרנים מבטלים אחריות על רמקולים, היא אלמנט רמקול שרוף, או יותר נכון סליל שרוף. רמקול מהווה אלמנט פאסיבי עם אלקטרומגנט, שהוא סליל מלופף על מגנט וממברנה. ננסה להסביר את הסיבות העיקריות לכך שסליל נשרף.
בניגוד לדעה הרווחת, רמקולים מתוכננים לעבוד עם הגברה עוצמתית מספיק, לטובת ניגון ללא עיוותים של התוכן המוסיקלי. לרמקולים בעלי הספק של 100W ההספק הנומינאלי הוא בערך 60W, לכן צריך הגברה בטווח של 30W RMS עד 120W RMS, לעוצמת הגברה כזו יש פוטנציאל לנגן הכי טוב ברמקול, וגם לשמר את האלמנטים לשנים רבות.
הסיבות הנפוצות לבעיות סליל הרמקול, אמיתות ואמונות טפלות
נתחיל עם האמונה הטפלה שמגבר חזק שורף רמקולים, במרבית המקרים זה לא נכון! נדיר מאוד שמגבר חזק ישרוף את סליל הרמקול, כיוון שמגברים חזקים יודעים לנגן ללא עיוותים בעוצמות השוות או עולות על הספק הרמקול, הרמקול יקבל כל הזמן אות (סיגנל) נקי ויוכל להתמודד איתו. ידועים לא מעט מקרים שנמדדו 300W ביציאת מגבר שחובר לרמקולים של 100W במשך זמן קצר, ללא כל נזק לרמקולים. כמובן שאם ננגן בעוצמה זו זמן ממושך אנו יכולים לשרוף את הרמקול, כי יתפתח עליו הספק חום מעבר ליכולות של האלמנט. אנו כמובן נשמע שהרמקול “סובל” ומפיק צלילים לא נקיים ולא נעימים, הרבה לפני השלב הזה.
מגבר חלש מדי או מסוג לא איכותי
מגבר חלש מדי להספק הרמקול, או מגבר לא איכותי עם רמת עיוות (distortion) גבוהה, מהווה סכנה לכל רמקול. בגלל חוסר ידע, וחלקי אמיתות שלא מבוססות על עובדות, אנשים בוחרים מגבר חלש על מנת “לשמור על הרמקולים” ואז כשהם מגבירים ווליום, נוצר קליפ (clip) באות היוצא, שזה בעצם הפיכת גל הסינוס לגל ריבועי או דומה לריבועי במוצא המגבר. במקרים אחרים, בעקבות חוסר יציבות של ספק הכח של המגבר החלש/לא איכותי, מקבלים באות היציאה זרם ישר. שתי התופעות האלו גורמות כמעט תמיד לשריפת סליל הטוויטר, כי בזמן clipping הרמקול יקבל פי 3 מהספק המגבר של אות מלוכלך מאוד. יתרה מזאת, אם הפער בהספק בין המגבר לרמקול הוא גדול, נניח רמקול 100 ומגבר 30, בזמן התופעה הזו גם אלמנט הבאס יכול להינזק.
תקלה במגבר
תקלות במגבר יכולות להביא לשריפת רמקולים ממספר סיבות. אחת הסיבות היא ספק כח שמתקלקל בגלל קבלים מנופחים ולא תקינים, ואז נוצרת תופעת הקליפ הרשומה למעלה. סיבה נוספת הדלקת המגבר עם ווליום גבוה מאוד, תמיד להקפיד להדליק את המגבר על עוצמה נמוכה, או לכל היותר ¼ מהסקלה.
במערכות קולנוע ביתי כאשר יש גם רמקולים היקפיים טובים ועוצמתיים, יש קושי לרסיבר קולנוע ביתי לספק אות נקי ואיכותי ועוצמתי בכל הערוצים, ולכן נוצר עיוות שמביא לשריפת הרמקול. שימו לב שנתוני יצרך עבור רסיבר קולנוע ביתי לרוב רשומים כהספק של ערוץ אחד. לדוגמה רסיבר קולנוע ביתי בין הנחשבים ביותר, מספק נתון של 260W עם עיוות של 10% (קטסטרופה) לערוץ אחד, וגם מספק נתון של 150W עם עיוות של 0.05% (מעולה) לשני ערוצים. כשכל הערוצים מנגנים בו זמנית, צריך לקחת את הנתון הנמוך ואפילו להפחית ממנו קצת. במקרים כאלו אם נעלה עוצמה לטובת מסיבה למשל, וננגן בכל הרמקולים בווליום גבוה, שוב יש סכנה לרמקולים.
שימוש לא נכון בכפתורי באס/טרבל
כפתורי באס/טרבל, נמצאים במגבר לטובת כיוון עדין של הצליל בצורה שאנו אוהבים לשמוע. עם זאת, הפעלת כפתור הבאס/טרבל במלוא העוצמה (זה שימוש לא נכון, ואם יש לכם צורך בכך, סימן שהמקור שלכם לא איכותי מספיק ו/או הרמקולים לא מתאימים. לפעמים אפילו שינוי סוג הכבלים לרמקולים משנה באס/טרבל) גורמת לשינוי בהספקי המוצא. נניח שהמגבר שלנו מנגן בעוצמה של 30W -שזו עוצמה מספקת ביותר לכל חדר ממוצע- והרמקול מחלק מחדש את ההספק בצורה של 7W לטובת הגבוהים, ועוד 2~3W לטובת הנמוכים. אם כפתור הבאס במקסימום, זה מוסיף באותה עוצמת קול עוד כ 50W~60W מהמגבר וחייבים לוודא שהמגבר מסוגל לכך.
שימוש באיקוולייזר חיצוני במערכות סטריאו
השימוש הנכון באיקוולייזר נועד לתקן את העיוותים הנגרמים מאקוסטיקה בחדר. הרבה אנשים משתמשים בהם לשינוי המוסיקה, זה בסדר וכל אחד שומע איך שהוא אוהב. דבר אחד צריך לזכור: באיקוולייזר טוב הטווח הדינאמי מגיע עד +12db שזה טכנית לבקש מהמגבר הספק פי 16 !!!
ברור שהמגבר לא מסוגל לספק הספק זה ואז שוב ייתכן יישרף הרמקול בגלל קליפינג.
חיבור לא טוב של כבלים לרמקולים וכבלים לא מתאימים
חשוב להקפיד לחבר היטב את כבלי הרמקולים בצד המגבר ובצד הרמקול, אם יש חיבורי בננה זה הכי טוב. אם אין, צריך להקפיד על מגע יציב וחזק בנקודת החיבור. כולנו רואים לעיתים ניצוצות מכבלי חשמל שלא מחוברים טוב במפסק או שקע. אותה תופעה מתרחשת גם בכבלי רמקולים שלא מחוברים טוב.
אנשים לפעמים “חוסכים” כמה שקלים על כבלים של רמקולים, ולכן הם משתמשים בכבלים שלא עשויים נחושת טהורה. כתוצאה מכך ההתנגדות הסגולית של הכבל שונה, ולכן האימפדנס שרואה המגבר שונה. זה גורם לכלל התופעות המוזכרות למעלה. לחלופין שימוש בכבל נחושת לא בחתך המתאים, גם יכול במקרים קיצוניים להביא לשריפת הרמקולים.
לסיכום
עדיף מגבר חזק מדי ולא חלש מדי. חייבים מגבר איכותי עם מינימום עיוותים. במערכת קולנוע ביתי צריך להקפיד אף יותר. ככלל אצבע במערכות סטריאו לבית, מגברים של 40W עד 80W לערוץ עם אחוז עיוות נמוך, אמורים להספיק גם ל”משוגעים”.